آب بندی  و حفاظت

راه کارهای شیمی سازه در آب بندی  و حفاظت

آب بندی  و حفاظت
آب بندی  و حفاظت

امروزه اهمیت حفظ و نگهداری آب به عنوان یکی از منابع اصلی و جلوگیری از آلودگی و هدر رفت آن بر کسی پوشیده نیست. لذا آب بندی سازه های بتنی و بخش های مختلف ساختمان دغدغه اصلی مهندسان پروژه های صنعتی و فعالان حوزه ساخت و ساز می باشد.از این رو ارائه راهکارهای ساخت بتن نفوذ ناپذیر، آب بندی سازه های بتنی و حفاظت از آرماتورها در برابر خوردگی در بتن مسلح با استفاده از افزودنی های شیمیایی و سیستم های آب بند داخلی و خارجی و لزوم استفاده از روش های نوین مهندسی در این عرصه از اهمیت بسزایی برخوردار است.

عملیات آب بندی سازه ها در پروژه های صنعتی و ساختمانی شامل موارد زیر می باشد:

  • مخازن نگهداری سیالات، حوضچه ها، برج های خنک کننده، تصفیه خانه ها و ...در صنایع نفت و گاز و تولید فلزات
  • سازه های مختلف آبی ازجمله سرریز و گالری سدها، حوضچه ها، منهول ها، تصفیه خانه، کانال ها و سایر منابع در صنایع آب و فاضلاب و نیروگاه ها
  • استخرها و حوضچه های صنعتی، کف انبارها، سقف و دیوار سوله ها در کارخانجات بهداشتی، دارویی ، شیمیایی و نظامی
  • استخر ها، سرویس های بهداشتی، تراس، سقف، بام، فونداسیون، دیوار حائل و نمای ساختمان ها
  • تونل ها، پل ها و روسازی های بتنی

 بر اساس استاندارد BS 8102 انگلستان انواع مواد و سیستم های آب بندی سازه های بتنی با استفاده از یک یا ترکیبی از روش های زیرانجام می شود:

  • تیپ A : سیستم آب بندی لایه ای یا غشایی (Barrier)

شامل اجرای لایه یا غشا به عنوان سدی در برابر نفوذ سیالات می باشد. این سیستم به دو دسته غشای داخلی (Internal) و غشای خارجی (External) تقسیم می شوند.

الف) غشا یا لایه آب بندی داخلی (Internal)

 لایه آب بندی داخلی به عنوان سدی در برابر فشار آب منفی عمل می کند. این لایه شامل مواد و افزودنی هایی می شود که نه تنها لایه داخلی سازه را پوشش می دهد بلکه با نفوذ به اعماق سازه بتنی و تشکیل کریستال های غیر قابل انحلال در منافذ بتن از نفوذ سیالات به داخل سازه جلوگیری می کند.

ب) غشا یا لایه آب بندی خارجی (External)

 این محصولات شامل لایه یا غشای مقاوم در برابر نفوذ سیالات هستند که در بخش خارجی سازه اجرا می شوند.

  • تیپ B: سیستم آب بندی جسم بتنی (Structurally integral)

بتن از لحاظ ماهیت دارای ریز ساختار متخلخل و قابلیت جذب آب و نفوذپذیری تحت فشار می باشد. لیکن با استفاده از تکنولوژی بتن توانمند می توان این نقیصه را برطرف نموده و به بتن واترپروف دست یافت. دستیابی به بتن واترپروف، مستلزم انتخاب طرح اختلاط مناسب بتن و روش اجرایی صحیح و استاندارد می باشد. به همین دلیل انتخاب نوع سیمان و مصالح، افزودنی های بتن، منحنی دانه بندی، نسبت آب به سیمان، روش ها و الزامات استانداردی و اجرایی از اهمیت بسزایی برخوردار است.

تولید و اجرای بتن واترپروف در پروژه های صنعتی و ساختمانی یکی از مناسب ترین راهکارهای آب بندی سازه های بتنی می باشد. این روش علاوه بر صرفه اقتصادی نسبت به آب بندی داخلی یا خارجی، به دلیل کاهش نفوذ پذیری ماتریس بتن، دارای ماندگاری بیشتری نیز می باشد. همچنین در صورتیکه به هر دلیلی قسمتی از پوشش های آب بند کننده داخلی و خارجی کنده شده و یا آسیب ببیند، ماهیت بتن در برابر نفوذ آب تحت فشار یا جذب ... مقاوم خواهد بود.

شیمی سازه آرمانی به عنوان پیشرو در تولید و فرموله نمودن افزودنی های بتن ویژه حسب نیاز طراح، اقدام به ارائه طرح مخلوط بتن واترپروف و توانمند از نوع HPC (High Performance Concrete) نموده است. از ویژگی های بتن HPC می توان به مقاومت های مکانیکی بالا، کاهش قابل ملاحظه جذب آب، ایجاد ماتریس بتن واترپروف، نفوذ پذیری بسیار کم در برابر آب و یون های خورنده کلر و سولفات، دوام و طول عمر بالا، عملکرد مناسب در چرخه های ذوب و یخبندان، سرعت و سهولت در عملیات اجرایی اشاره کرد.

  • تیپ C: سیستم آب بندی زهکشی (Drained Protection)

این سیستم به صورت جمع آوری و هدایت آب در حفره ایجاد شده بین دیوار خارجی و داخلی توسط زهکش های مناسب تعریف می شود. انواع سیستم های زهکشی در ذیل آمده است:

  1. زهکشی سطحی
  2. زهکشی عمقی
  3. زهکش های حفره دار یا شانه تخم مرغی Dimple drain sheet

زهکش دیمپل شیت از پلی اتیلن با دانسیته بالا ساخته شده و به دلیل وجود فضاهای خالی در ساختار برآمده و فرو رفته خود جهت هدایت روان آب در دیوار های حائل و فونداسیون و دیگر سازه های زیر زمینی استفاده می شوند. سرعت و سهولت نصب، دوام بالا، عدم ایجاد مخاطرات زیست محیطی و عدم نشت مواد شیمیایی از جمله مزایای این محصول می باشد.